ÖSTERRIKE

DISTRIKT OCH PRODUCENTER

BURGENLAND

WEINBAU WENZEL

KREMSTAL

SALOMON UNDHOF


BURGENLAND

WEINBAU WENZEL

I byn Rust i Burgenland har familjen Wenzel gjort vin sedan 1647. Historia och tradition är viktigt här och här görs några av Österrikes högst ansedda söta viner. Robert Wenzel hyllas idag för att för cirka 100 år sen återupplivat vinstilen ”Ruster Ausbruch”. I deras vin ”Saz” blendas traditionsenligt Furmint med Gelber Muskateller, ett giftermål som är lika magiskt som logiskt. Dessa fantastiska söta viner görs än idag på samma sätt och också i härligt uttrycksfulla torra format. Också med druvor som Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Merlot och Blaufränkish. Idag drivs firman vidare av barnbarnet Michael Wenzel som efter sina erfarenheter i Nya världen, bland annat hos Happ på Nya Zeeland injicerar en gnutta innovation i bygget. Michaels syfte med sin resa var att medvetet försöka lära sig allt han kunde och applicera de tekniker som skulle gynna sina egna viner. Detta märks främst på Wenzels röda viner på Blaunfränkish där ursprung och tradition uttrycks tydligt men med en större finess och elegans än många av grannarnas versioner. Michael gör viner med så lite ingrepp som möjligt. I vingårdarna applicerar man ekologiska och biodynamiska metoder, vinerna ser ingen adderad jäst, ingen eller minimal filtrering, så lite svavel som möjligt, etcetera. Detta för att göra så rena och ärliga viner som möjligt.


KREMSTAL

SALOMON UNDHOF

Grunden till Salomon Undhof lades redan på 1700-talet med odling av vin och annan frukt i Kremstal av munkar i området. 1792 köpte den första medlemmen av familjen Salomon egendomen. Familjefirman har sedan slutet av andra världskriget fokuserat helt på vin och drivs fortfarande helt av familjen Salomon, sedan 2007 av Bertold Salomon med hans fru Gertrud och de vuxna barnen Fanny Marie och Bert. Bertold producerar även vin i Australien under namnet Salomon Estate. Firman har stora tillgångar i delar av Pfaffenberg, Steinterrasen och flera av de bästa lägena i Kremstal och man arbetar rent med stor respekt för vin och miljö, framför allt i ståltank men även med en liten del av utvalda viner på äldre fat.