ITALIEN

LOMBARDIET

ALDO RAINOLDI

Medlemmar ur familjen Rainoldi har verkat som entrepenörer, kvarnägare, flingtillverkare och fruktodlare utanför byn Chiuro i Valtellina så länge man kan minnas men det är vid tidigt 1900-tal som vägen till vinproduktion börjar utstaka sig. Nuvarande Aldo Rainoldis namne Aldo tillsammans med hans far Guiseppe började då köpa och sälja vin. Man bedrev egna odlingar jämte negoiciantverksamhet där man köpte och blandade vin som man sedan ofta sålde på små fat av kastanj, både i Valtellina men även runtom Lombardiet och Schweiz. Familjens vinkällare i Chiuro som man fortfarande brukar stod klar 1925 men ockuperades under andra världskriget av nazisterna och när man senare återupptog verksamheten var det med egenodlad frukt och buteljerat vin snarare än försäljning per fat. Man gör en del vita viner men större delen av produktionen är Nebbiolo, lokalt kallad Chiavenesca, och man gör även den lokala specialiteten Sfurzat – vin på torkad Nebbiolo.

CA´LOJERA

Ca´Lojera betyder vargarnas hus och enligt legenden skyddade pirater och svarta marknaden-handlare från norr framgångsrikt sina byten i hus liggande kring byn Sirmione vid den vargtäta stranden av Gardasjön. Numera har man ändrat fokus från svarta marknaden till vin och familjen driver denna domän och guesthouse bestående av 18ha vinmark. Man producerar årligen ca 120.000 flaskor vin och odlar både gröna och röda druvor. Man arbetar enligt ”La lutte raisonnée” av hävd och tradition och använder sig alltså inte av rutinmässig besprutning eller pesticider.

ALTO PIEMONTE

VILLA GUELPA

I Alto Piemonte hittar vi Villa Guelpa, den gula villan i Lessona som ligger precis intill den lilla floden Strona byggdes 1882. Idag bebos Villa Guelpa av paret Daniele och Sonia som på mycket kort tid har fått många ögon på sig för sitt hantverk. Tillsammans så tar de hand om fyra hektar vinmark, ett bed and breakfast öppet för agro-turism samt sex barn. Daniele jobbade tidigare som vinmakare för Nervi och Sonias familj ägde tidigare vinmark i Gattinara i Alto Piemonte.

Idag består Villa Guelpas vinproduktion av ekologiskt jordbruk av fyra hektar vinland i Alto-Piemonte med små paraceller i appelationerna Lessona, Sizzano, Boca samt Collie Novaresi. Alla vingårdslägen skiljer sig enormt åt i form av microklimat och jordmåner men dem har alla hög altitud som gemensam nämnare. Vingårarna är sedan länge planterade med Nebbiolo, Vespolina och Uva Rara för de röda vinerna samt Erbaluce för det vita. All frukt skördas för hand och väl i vineriet så låter han alltid avstjälka druvorna innan selektering innan försiktig press. Därefter sker naturlig fermentering och vinerna lagras på cement, stora gamla fat för dem röda och ståltank för det vita. Det är med enorm passion och kunskap som Daniel och Sonia visar upp sina eleganta konstverk till vin från norr i Alto Piemonte.

PIEMONTE

BROVIA

Azienda Agricola Brovia grundades i Castiglione Falletto 1863 och drivs än idag av familjen. Vineriet hade dock ett uppehåll i produktionen av egna viner mellan 1932 och 1953 då Antonio Brovia dog ung utan vuxna barn redo att ta över. Numera drivs egendomen av Antonios barnbarn Elena Brovia som sköter arbetet i vingårdar respektive vineri. Elenas make Alex Sanchez med bakgrund som vinmakare i Spanien jobbar nu även i familjefirman med att hjälpa Elena i källaren samt ta hand om den internationella marknaden. Man arbetar traditionellt med naturliga metoder i vingårdar och många av de gamla slavonska ekliggarna i vineriet är långt äldre än Elena Själv. Vineriet ligger i Castiglione Falleto och man arbetar bara med frukt från egna vingårdar i Castiglione Falletto och Serralunga, hjärtat av Barolo med en total produktion av ca 60000 flaskor fördelat på ekologiskt certifierade vingårdar i Barolo, Barbaresco, Langhe Rosso, Barbera & Dolcetto samt en väldigt liten produktion Fresia och Roero Arneis.


COMM. G.B. BURLOTTO

Familjeföretaget Burlotto grundades i Barolo-byn Verduno 1850 av Commendatore Giovanni Battista Burlotto och drivs fortfarande i familjens regi. G.B Burlotto var en pionjär i Barolo som började buteljera och sälja sitt vin på flaska istället för enbart på fat och även väldigt framgångsrikt ställde upp i internationella tävlingar vilket bidrog till att man fick upp ögonen för Barolo-viner även utanför Italien. Idag drivs företaget av Fabio Alessandria, Burlotto via mödernet men med vinmakare på båda sidor familjen. Fabio arbetar fortfarande väldigt traditionellt och de moderna metoder som används har en tydlig funktion, man använder inga pesticider och arbetsmetoderna är naturliga. Han har i familjens anda varit noga med att fortsätta arbeta med gamla druvor från området som ibland varit nära att försvinna såsom Pelaverga och Freisa utöver de internationellt erkända Dolcetto, Barbera och Nebbiolo. Man odlar även en liten del Sauvignon Blanc.


CASCINA ALBERTA

Historien om Cascina Alberta började år 2010 när bröderna Francesco och Luca Guermani bestämde sig för att köra mark och producera vin i Barbaresco.

Året därpå 2011 kom de över 9 hektar vinmark i Giacone precis vid byn Tresio vars 70-åriga rankor tidigare hade producerat frukt åt lite större vinhus.

Sedan dess så har Francesco och Luca kultiverat vingårdarna enligt ekologiska principer och kommer att certifieras 2019.

Idag producerar de totalt ca 40.000 flaskor varje år och de jobbar såklart främst med traditionsenligt producerad Nebbiolo och Barbera men har även en vingård på 1 hektar med Riesling som får ligga på amfora. I källaren så använder de sig främst av ståltank och stora gamla slovenska fat i sann Piemonte-anda.

Cascina Albertas viner visar stor potential, generös frukt och elegans hela vägen genom deras range.


CRISTIAN BOFFA

Familjen Boffa har länge bott i de lilla byn Santa Maria i La Morra. De har sedan 40-talet varit bosatta i den lilla byn och idag äger Cristian tillsammans med sina föräldar Marilena och Stefano fem hektar vinmark i La Morra. De 5 fem hektaren är fördelade på de fyra vingårdslägena, Bricco Chiesa, Santa Maria, Galina och Capalot varav den sistnämnda är den ända som i dagsläget buteljeras som en egen Cru och är Cristians flaggskepps Barolo. Cristians familj har länge odlat vin, men tidigare så sålde de alltid all frukt till Luigi Oddero. Men sedan 2012 då Cristian blev klar med sina studier inom oenologi så började han sakta men säkert bygga upp ett vineri i familjens garage i Santa Maria. Han buteljerade sin första årgång 2014 och till denna dag producerar och buteljerar han en modest kvantitet av Barolo, Langhe Nebbiolo, Barbera och Dolcetto under egen etikett i gargaget. Vinerna har redan uppmärksammats av många på grund av sin mjuka och parfymerade stil och i framtiden så kanske vi även får ett till vin att njuta av då de nyligen även köpt en liten del av vingården Meriame i Serralunga. Cristians arbete i vingårdarna sker enligt ekologiska principer men utan certifikat och vinmakningen hålls enkel och traditionell med hjälp av ståltankar och slovenska bottis.

GIUSEPPE CORTESE

Under sextiotalet när Guiseppe Cortese odlade en del vin på familjens mark i Rabajá där de bott i generationer men försörjde sig som vinmakare hos andra producenter föddes drömmen om att vinifiera och buteljera sina egna druvor under egen etikett och 1971 förverkligades drömmen med familjens hjälp. Guiseppe har sedan dess varit involverad av samtliga årgångar vin som gjort i vineriet med fantastiskt utsikt över ”1er cru”-vinmarken Rabajá och är det fortfarande även om han nu vid 79 års ålder har lämnat över huvudansvaret på sina barn Pier Carlo och Tiziana samt svärsonen Gabriele. Man har under åren sakta köpt mer mark och arbetar nu över totalt 8 ha. Man odlar Dolcetto, Barbera och Nebbiolo samt en liten del Chardonnay som råkar vara Guiseppes fru Rosellas absoluta favoritdruva.


ODDERO

Familjen Oddero har huserat i kommunen La Morra sedan 1700-talet. Giacomo Oddero (1926-idag) tillägnas ansvaret för dagens skepnad av Oddero som vinfirma. Giacomo var och är dedikerad till att höja kvaliteten på vinet, och inte bara sina egna utan för hela provinsen Cuneo. Genom att arbeta för något som kan liknas vid Jordbruksverket tog Giacomo fram flertalet riktlinjer och bestämmelser för att kontrollera inte bara vinproduktion men även för andra områden inom agrikultur. Arbetet som lades ner mynnade senare ut i skapelsen av Langhe’s och Roero’s DOC:er och senare DOCG:er. Arvet efter Giacomo förs idag vidare av sjätte och sjunde generationen genom dottern Mariacristina, hennes son Pietro och hennes systerdotter Isabella. Med mer än 150 år av vinkultur bakom sig är Oddero internationellt erkända för sina högt klassade viner. Man äger totalt 35 hektar vilka är utspridda över ett stort område. Oddero har tillgång till många av Piemontet högst ansedda vingårdslägen. Sedan 2008 arbetar man efter ekologiska principer och flertalet av vingårdarna kommer vara certifierade från och med 2017. Genom enkla men arbetsintensiva metoder så som plöjning, ”cover crops” mellan vinraderna etcetera, har herbicider och pesticider kunnat fasas ut. Oddero är tydliga på den punkten att det är vingården som ska skina i vinerna. Därför är vinmakningen försiktig, traditionell och lika för en majoritet av vinerna.


ROAGNA

Luca Roagna driver idag den historiska familjen Roagnas vingårdar med sin geniala pappa Alfredo bredvid sig. Familjens historia började fem generationer och 150 år tillbaka i tiden med den legendariska vingården Pajé i Barbaresco. Idag så sköter Luca om 12 hektar vingårdar i både Barbaresco och Barolo med sex olika cru-lägen. Det har länge pratats om dessa sagolika viner som kännetecknas av elegans och tradition, med det mytomspunna vinet Crichët Pajé i spetsen.

Nyckeln till Roagnas framgång ligger enligt Luca i deras respekt till naturen, gamla stockar och perfekt mognad vid skörd. I källaren så jobbar de endast med stora gamla fat för att inte störa eller påverka vinets mognad eller uttryck av terroir. Vinerna får två månaders skalmaceration för att få ut vinets fulla potential och silkeslena tanniner i glaset. Det är svårt att inte förälska sig i Roagnas otroligt eleganta, långlivade och traditionsenligt perfekta viner.


SIBONA

Antica Distilleria Sibona SpA är det äldsta historiska destilleriet och har den första destillations licens i Piemonte-regionen Sibonas destelleri ligger i Roero i Piobesi d’Alba några kilometer från Alba. Sibona grundades för över hundra år sedan. De flesta grappor från Italien är gjorda av en blandning av olika druvsorter, men Sibona är unik eftersom de är specialiserade på enastående kvalitets grappor gjorda med endast en druvsort som Nebbiolo, Dolcetto, Arneis, Brachetto och Moscato med fler. Destillationsprocessen består av ånga produktion av färska druvor direkt efter ankomsten till destilleriet. Detta möjliggör den bästa utvinningen av de unika smakerna och aromerna från druvorna. Efter destillering lagras grapporna på olika ekfat eller i glasflaskor. Under årens lopp har Sibona Grappa vunnit många medaljer från den prestigefyllda International Wine and Spirit Awards. Detta erkännande bekräftar att Sibona produkter är bland de bästa, inte bara i Italien utan även internationellt och stöder affärsfilosofi – deras kärlek och passion för destillering och största möjliga hänsyn till kvalitet.


SICILIEN

AL-CANTÀRA

Al-Cantára är grundat i början på 2000-talet och fortfarande en ung producent, dock med mycket erfarenhet och med vingårdar planterade under främst under 80 och 90-talen med nyplantering eftersom. Gården drivs av Pucci Giuffrida i samarbete med oenologer och vinmakare och har ca 20 ha odlad vinmark. Man har under åren skyndat långsamt och ett nytt vineri har sakta tagit form och färdigställdes sommaren 2015. Man försöker arbeta i samklang med naturen och undviker onödiga pesticider och tillsatser i mesta möjliga mån. Produktionen består till huvudsak av inhemska druvor med tonvikt på Carricante (grön druva) samt Nerello Cappuccio och Nerello Mascalese (blå druvor) men man experimenterar även med internationella druvor som Pinot Noir och Cabernet Sauvignon. Varje vin får sin egen unika etikett målad av en lokal konstnär efter inspiration av en lokal poet. Namnet Al-Cantára är ett arabiskt ord med betydelsen ”bro” och förutom att det är namnet på en flod i området syftar det också till domänens filosofi, att bygga ihop den lokala kulturens alla yttringar.


TOSCANA

RENZO MARINAI

I Toskanas böljande landskap mellan Florence och Siena ligger den gamla byn Panzano hittar vi de gamla vingårdarna tillhörande domän Renzo Marinai. 1996 tog Renzo Marinai själv över de redan ekologiskt brukade jordarna i Chianti som där de lokala druvsorterna redan hade slagit djupa rötter i jordmånen av märgel. Domänen består idag av hela 33 hektar varav 8 hektar är tilägnat vinrakor medan resten består av oliv och veteodling för framställning av pasta och olivolja samt en stor ekskog för att bevara den naturliga mångfalden som hjälper till att se efter alla odlingar. Arbetet i källaren är av klassiska slag där de flesta viner får genomgå maceration och fermentering på rostfria ståltankar innan de lagras i stora gamla fat av franskt slag medan dem vaggas av Mozart i källaren under lagringsperioden.

Ren och skär klass från vin och musik till pasta och olivolja.

CORZANO E PATERNO

Bakom Fattoria Corzano e Paterno står familjen Gelpke-Goldschmidt. Den Schweiziska familjens historia i Italien tar vid 1969 när arkitekten Wendel bosätter sig i Florens. Kort därefter får han nys om en farm i San Casciano vid namn Corzano som är till salu. Sagt och gjort så är den i familjens ägor. 1975 lade Wendel vantarna på granngården, La Fattoria Paterno och vips så var Fattoria Corzano e Paterno skapat. Familjefirman basar idag över 140 hektar varav 17 är dedikerade till vinodling. De delar av marken som valdes till vingårdar är de som anses bäst lämpade för det; många är koncentrerade i en naturlig amfiteater 300 m.ö.h. bestående av fina grusiga ler- och kalkjordar med god exponering i syd-sydvästlig riktning. Vingårdar med klass! Corzano e Paterno brukar jorden organiskt och vid rodret finner man Aljoscha Goldschmidt och Arianna Gelpke syskonbarn respektive dotter till Wendel.


ENDRIZZI

Endrizzi har producerat vin i och omkring San Michele all´Adige sedan 1855 då Fransesco och Angelo Endrici startade firman. Man var tidigt ute med att plantera franska och tyska druvor men har också alltid månat om de lokala sorterna som Teroldego och Lagrein. Idag är det fjärde och femte generationen Endricis som arbetar i gårdar och vineriet med Paolo med sin fru Christina och de två barnen vid rodret. På senare år har man även förvärvat vingårdar i Maremma (Toscana) och gör vin även här. Man har en holistisk syn på vinmarkerna, vineriet och livet däri och arbetar därför helt utan kemiska bekämpningsmetoder på ett hållbart vis, dock utan certifikat.


SOLDERA

Gianfranco Soldera och hans domän Casse Basse är i mångt och mycket en enigma. Här görs ett av världens kanske bästa Brunello-viner men som i ett årtionde har buteljerats som IGT Toscana. Hans viner är mytiska och eftertraktade men sällan med när årgångens toppar och dalar publiceras av vinkritikerna, han vägrar nämligen låta dem testa vinerna innan de släpps på marknaden. Domänen är en förebild inom naturlig odling och vinmakning men få andra analyserar minsta beståndsdel av mark, klimat och processer i vineriet så noga.


TORNESI

1850 köpte Guiseppe Tornesi vingården le Benducce, idag drivs gården av hans barnbarn Maurizio Tornesi och samt hans två döttrar. Med stor kunskap om Montalcino och Sangiovese Grosso samt passion för naturligt framställda viner ger familjen Tornesi oss viner med tydligt ursprung och historia, här vill man att vinet ska uttrycka vad jord och klimat ger. Benducce är 7 ha Sangiovese Grosso odlad på 400 m ö.h, svalare nätter ger druvorna mer tid att utveckla aromer samt bidrar till en levande syra i vinerna. Gynnsam solexponering och bra dränering av jorden ger druvor med bra struktur, mognad och kropp. Arbetet i vingården sker utan pesticider och konstgödsel, man vill att jorden ska brukas av kommande generationer och lägger stor vikt vid att hålla jorden och vingårdarna levande med mångfald av insekter och växelodling mellan raderna för att ge naturlig näring till jorden


TRENTINO ALTO-ADIGE

ENDRIZZI

Endrizzi har producerat vin i och omkring San Michele all´Adige sedan 1855 då Fransesco och Angelo Endrici startade firman. Man var tidigt ute med att plantera franska och tyska druvor men har också alltid månat om de lokala sorterna som Teroldego och Lagrein. Idag är det fjärde och femte generationen Endricis som arbetar i gårdar och vineriet med Paolo med sin fru Christina och de två barnen vid rodret. På senare år har man även förvärvat vingårdar i Maremma (Toscana) och gör vin även här. Man har en holistisk syn på vinmarkerna, vineriet och livet däri och arbetar därför helt utan kemiska bekämpningsmetoder på ett hållbart vis, dock utan certifikat.


VENETO

NICOLIS ANGELO & FIGLI

Azienda Agricola Nicolis ligger i San Pietro In Cariano, i hjärtat av Valpolicella Classico. Med 49 hektar vingårdar har familjen Nicolis fört vidare vinodlingskonsten i generationer. Efter år av vinproduktion för familjekonsumtion började Angelo Nicolis, tillsammans med sin fru Natalia, 1951 investera i företaget för en bredare marknad. Nicolis gör klassiska Valpolicellaviner utan överdrivna sockernivåer utan drivs snarare av en vilja att göra matvänliga och eleganta viner. Tre generationer av vin och passion. Vården av marken är en del av vår vardag, sedan barndomen. Det är en känslighet och hängivenhet som förmedlas av fadern Angelo, som omvandlade sin passion till sofistikerad vinframställning, och modern Natalia, som alltid har varit hela familjens referenspunkt med sin tro och hängivenhet. Genom åren har vingården drivits av två av åtta barn: Giancarlo med uppmärksamhet för vingårdarna, och Giuseppe, som utövar äkta och fin vinframställning. Idag drivs vingårdsverksamheten av Giuseppe, som ger sina två barn – Angelo och Sofia – konsten att producera elegant vin med respekt för miljöns framtid.