Oddero- 150 år av vinhistoria från Piemonte

Familjen Oddero har huserat i kommunen La Morra sedan 1700-talet. Giacomo Oddero (1926-idag) tillägnas ansvaret för dagens skepnad av Oddero som vinfirma. Giacomo var och är dedikerad till att höja kvaliteten på vinet, och inte bara sina egna utan för hela provinsen Cuneo. Genom att arbeta för något som kan liknas vid Jordbruksverket tog Giacomo fram flertalet riktlinjer och bestämmelser för att kontrollera inte bara vinproduktion men även för andra områden inom agrikultur. Arbetet som lades ner mynnade senare ut i skapelsen av Langhe’s och Roero’s DOC:er och senare DOCG:er. Arvet efter Giacomo förs idag vidare av sjätte och sjunde generationen genom dottern Mariacristina, hennes son Pietro och hennes systerdotter Isabella. Med mer än 150 år av vinkultur bakom sig är Oddero internationellt erkända för sina högt klassade viner. Man äger totalt 35 hektar vilka är utspridda över ett stort område. Oddero har tillgång till många av Piemontet högst ansedda vingårdslägen. Sedan 2008 arbetar man efter ekologiska principer och flertalet av vingårdarna kommer vara certifierade från och med 2017. Genom enkla men arbetsintensiva metoder så som plöjning, ”cover crops” mellan vinraderna etcetera, har herbicider och pesticider kunnat fasas ut. Oddero är tydliga på den punkten att det är vingården som ska skina i vinerna. Därför är vinmakningen försiktig, traditionell och lika för en majoritet av vinerna.Oddero 7Oddero 5oddero 1Oddero 3Barolo

Michael Wenzel, fantastiska viner från Burgenland i Österrike

Firman grundades redan 1647 och har sedan dess drivits i familjen Wenzels regi. Innan Michael, nuvarande ägare och vinmakare tog över efter sin far gjorde han praktik både i Europa och nya världen och han har även jobbat hos Happ i Nya Zeeland. Michaels farfar Robert var en pionär i Rust och firman gör än idag Ruster Ausbruch på samma vis som Robert. Man odlar i första hand lokala druvor men även Sauvignon Blanc och Pinot Noir över 7,5 ha och arbetar biodynamiskt i vingårdarna.

Kleiner waldRust©MICHAELWENZEL_PORTRÄT

Tornesi – vår nya producent i Montalcino

Le Benducce

Maurizio Tornesi
Brunello di Montalcino
1850 köpte Guiseppe Tornesi vingården Le Benducce, idag drivs gården av hans barnbarn Maurizio Tornesi och hans 2 döttrar. Men stor kunskap  om Montalcino och Sangiovese Grosso samt passion för naturligt framställda viner ger familjen Tornesi oss viner med tydligt ursprung och historia, här vill man att vinet ska uttrycka vad jord och klimat ger.

La Benducce är 7 ha Sangiovese Grosso odlad på 400 m ö.h,  svalare nätter ger druvorna mer tid att utveckla aromer samt bidrar till en levande syra i vinerna. Gynnsam solexponering och bra dränering av jorden  ger druvor med bra struktur, mognad och kropp. Skördetagen hålls nere för komplexitet och koncentration i vinet, inga druvor som inte uppnår önskad kvalitet får följa med in i vineriet.

Arbetet i vingården sker  utan pesticider och konstgödsel, man vill att jorden ska brukas av kommande generationer och lägger stor vikt vid att hålla jorden och vingårdarna levande med mångfald  av insekter och växelodling mellan raderna för att ge naturlig näring till jorden.

I vineriet sker en traditionell vinframställning med naturlig jäst och minimal intervention, viner jäser i öppna kärl och lagras på stora ekliggare.

Vinerna är rubinröda och körsbärsdoftande, bjuder på fin mineral och blommighet med tydlig struktur och finess.

En hyllning till Sangiovese, vi välkomnar vinerna från familjen Tornesi till Sverige!