Tornesi – vår nya producent i Montalcino

Le Benducce

Maurizio Tornesi
Brunello di Montalcino
1850 köpte Guiseppe Tornesi vingården Le Benducce, idag drivs gården av hans barnbarn Maurizio Tornesi och hans 2 döttrar. Men stor kunskap  om Montalcino och Sangiovese Grosso samt passion för naturligt framställda viner ger familjen Tornesi oss viner med tydligt ursprung och historia, här vill man att vinet ska uttrycka vad jord och klimat ger.

La Benducce är 7 ha Sangiovese Grosso odlad på 400 m ö.h,  svalare nätter ger druvorna mer tid att utveckla aromer samt bidrar till en levande syra i vinerna. Gynnsam solexponering och bra dränering av jorden  ger druvor med bra struktur, mognad och kropp. Skördetagen hålls nere för komplexitet och koncentration i vinet, inga druvor som inte uppnår önskad kvalitet får följa med in i vineriet.

Arbetet i vingården sker  utan pesticider och konstgödsel, man vill att jorden ska brukas av kommande generationer och lägger stor vikt vid att hålla jorden och vingårdarna levande med mångfald  av insekter och växelodling mellan raderna för att ge naturlig näring till jorden.

I vineriet sker en traditionell vinframställning med naturlig jäst och minimal intervention, viner jäser i öppna kärl och lagras på stora ekliggare.

Vinerna är rubinröda och körsbärsdoftande, bjuder på fin mineral och blommighet med tydlig struktur och finess.

En hyllning till Sangiovese, vi välkomnar vinerna från familjen Tornesi till Sverige!

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *